Розробка моделей проєктування роботизованого верстата - Чаплигін, Максим Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Сучасна обробка роботизованих деталей реалізована на симбіотичному зв'язку між робототехнікою та ЧПУ-верстатами. Впровадження технології мехатронних модулів керування є одним із ключових чинників, що сприяють успіху сучасної робототехніки. Мета роботи - підвищення ефективності функціонування роботизованих верстатів за рахунок розробки моделі параметричного синтезу компонентів системи управління. Об'єктом дослідження є компоненти сучасної системи управління роботизованим верстатом. Предметом є моделі проектування компонентів систем управління роботизованим верстатом. Дослідження вирішується методами параметричного синтезу та прийняття рішення в багатокритеріальній ситуації. Проведено аналіз існуючих систем управління верстатами з ЧПУ на базі сучасної автоматики та робототехніки. Розглянуто методи вибору раціонального рішення з лінійки можливих, метод багатокритеріальної оцінки та оптимізації. Розроблено узагальнену модель проектування, що дозволяє з єдиних критеріальних позицій комплексно вирішити задачу системного синтезу роботизованих верстатів багатьма критеріями. Проведена декомпозиція на локальні задачі та визначена послідовність проектних процедур. Розроблені моделі вибору компонентів реалізовано у програмному середовищі. Проведено порівняльний аналіз систем управління роботизованими верстатами.
Keywords: верстат; вибір; ефективність; зв'язок; компоненти; модель; проєктування; робот; синтез; технології