Автоматизація процесу поглибленої діагностики ДВЗ на базі USB-осцилографа - Гришин, Владислав Анатолійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Мета роботи – підвищення ефективності навчального процесу під час проведення практичних занять в умовах дистанційного навчання. Об’єкт дослідження – технологія діагностування ДВЗ автомобіля. Предмет дослідження – програмно-апаратна реалізація мотор-тестера. Метод дослідження – аналіз осцилограм робочих процесів ДВЗ. Проаналізовано функціональні можливості і технічні характеристики сучасних мотор-тестерів, побудованих на базі USB-осцилографів. Визначено шляхи підвищення ефективності комп’ютерних приладів діагностування ДВЗ автомобіля в частині автоматизації процесів тестування, аналізу вимірюваної інформації і постановки діагнозу. Розглянуто альтернативні технології діагностування ДВЗ автомобіля в умовах поста. Обґрунтовано ефективність використання нових мотор-тестів у вигляді програмних продуктів (скриптів). Підготовлено демонстраційні матеріали (відео-контент) для виконання практичних завдань з діагностики ДВЗ у відповідності з методикою А. Шульгіна. Результати роботи передбачено використовувати в навчальному процесі у якості методичних рекомендацій до практичних занять з дисципліни «Діагностика мехатронних систем автомобіля».
Keywords: мотор-тестер; діагностичні тести; USB-осцилограф; фази газорозподілу; плагін; скрипт; циліндро-поршнева група; ефективність циліндрів; компресія у циліндрі