Використання геопросторових даних для формування інформаційної бази нормативної грошової оцінки земель на прикладі селищі Буди Харківської області - Федотікова, Анастасія Андріївна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В умовах сучасного розвитку територіального управління та земельних відносин важливим аспектом є ефективне використання геопросторових даних для формування та актуалізації інформаційних баз, що стосуються земельних ресурсів. Одним із ключових елементів у системі земельного управління є нормативна грошова оцінка земель, яка визначає їх вартість для податкових, юридичних та економічних цілей. Для точного та обґрунтованого розрахунку оціночних показників важливо мати доступ до високоякісної та актуальної геопросторової інформації, що дозволяє врахувати специфіку кожної земельної ділянки, її місцезнаходження, природні, економічні та соціальні умови. Нормативна грошова оцінка земель – це встановлення капіталізованої вартості земельних ділянок, яке здійснюється на основі нормативних підходів, розрахованих за певними методиками. Метою кваліфікаційної роботи магістра є дослідження можливостей використання геопросторових даних для формування інформаційної бази нормативної грошової оцінки земель на прикладі селища Буди Харківської області. Це селище, яке є частиною Харківського району, характеризується специфічними природними та економічними умовами, що вимагають врахування різноманітних факторів при проведенні оцінки земель та визначення відповідних показників.
Keywords: нормативно грошова оцінка; земельні ділянки; неселений пункт; селище; об’єкт; геоінформаційні технології