Дослідження системи діагностичних параметрів гідропривода з урахуванням похибки вимірювань - Пімонов, І. Г.; Керницький, Я. О.; Pimonov, I. G.; Kernitsky, Ya. O. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У статті розглянуто методику підвищення ефективності експлуатаційних показників мобільних машин завдяки досконалості системи діагностування гідропривода, що визначається досконалістю проектування, виготовлення, організації експлуатації. Сучасний розвиток методів діагностування здійснюється через застосування більш точних або неконтактних засобів вимірювання, а технічний стан більшості гідроагрегатів визначається величиною зазорів у сполученнях їхніх деталей. Дослідження на основі математичної моделі гідропривода зв'язку між структурними і діагностичними параметрами дало змогу розробити діагностування гідроагрегатів мобільних машин вимірюванням визначального діагностичного параметра (продуктивності або тиску) в одній точці гідропривода, а також дослідити аналітичні залежності, які визначають похибку діагностування гідроагрегатів та її складові за невизначеності значень зазорів у цих гідроагрегатах. Ця робота продовжує дослідження в цьому напрямі та визначає властивості системи діагностичних параметрів, у якій частота обертання насоса є основним параметром. Визначено зв'язок між стандартною та дослідженою системами діагностичних параметрів. Під час діагностування за частотою обертання насоса за умови невизначеності його значень зазорів отримано рівняння та визначено похибки діагностування гідроагрегатів і складові цих похибок. Здійснено порівняльний аналіз результатів зі стандартною системою діагностування.
Studying the system of diagnostic parameters of the hydraulic drive taking into account the measurement error
Keywords: гідропривод; гідроагрегат; діагностичні параметри; структурні параметри; метод діагностування; підвищення продуктивності; hydraulic drive; hydraulic unit; diagnostic parameters; structural parameters; diagnostic method; productivity improvement; 625.7.08; 10.30977/BUL.2219-5548.2023.101.1.86