Методичний підхід до оцінки ефективності функціонування підприємств транспортної інфраструктури - Дмитрієва, О. І.; Dmytriieva, O.; Дмитриева, О. И. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Незважаючи на значну кількість дискусій щодо проблем оцінки ефективності діяльності підприємств, досі мало уваги приділялося оцінці ефективності діяльності підприємств на основі комплексного підходу, що враховує всі чинники. У статті розглядається методичний підхід до оцінки ефективності функціонування підприємств транспортної інфраструктури на прикладі підприємств пасажирського автомобільного транспорту, сформований із використанням збалансованої системи показників. Розробка методичного підходу до оцінки ефективності функціонування підприємств має важливість як в теоретичному, так і в практичному відношенні. У роботі вдосконалено методичний підхід до оцінки ефективності функціонування підприємств пасажирського автомобільного транспорту. Визначено, що одним із сучасних підходів до оцінки ефективності діяльності підприємств є збалансована система показників, яка є системою стратегічного управління організацією на підставі виміру та оцінки ефективності її діяльності за переліком показників. Запропонований методичний підхід для оцінки функціонування підприємств пасажирського транспорту містить три основні етапи: підготовка; оцінка ефективності функціонування підприємств пасажирського транспорту; аналіз результатів оцінки ефективності функціонування підприємств пасажирського транспорту. У роботі визначено перелік показників, за якими проводиться оцінка ефективності та порядок їх розрахунку. На основі збалансованої системи показників для підприємств пасажирського транспорту автором відібрані чотири групи показників: «Фінанси», «Персонал», «Клієнти», «Основні процеси підприємства». Сформовано алгоритм оцінки ефективності функціонування підприємств пасажирського транспорту. Запропонований методичний підхід дозволить підприємствам пасажирського автомобільного транспорту підвищити рівень конкурентоспроможності та ефективності діяльності. Отримані результати, що полягають в удосконаленому методичному підході до оцінки ефективності функціонування підприємств пасажирського автомобільного транспорту, дозволяють здійснювати подальші дослідження питань забезпечення ефективної діяльності підприємства транспортної інфраструктури.
Methodological approach to evaluating the performance of transport infrastructure enterprises
Методический подход к оценке еффективности функционирования предприятий транспортной инфраструктуры
Keywords: ефективність; оцінка ефективності; збалансована система показників; методичний підхід; результативність; підприємства пасажирського автомобільного транспорту; performance; evaluation of the performance; balanced scorecard; methodological approach; efficiency; passenger road transport enterprises; эффективность; оценка эффективности; сбалансированная система показателей; методический подход; результативность; предприятия пассажирского автомобильного транспорта; 658.751; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2020.35.0.122