Розробка методичного підходу щодо процесу управління ризиком втрати інноваційних можливостей - Забашта, Євген Юрійович; Забашта, Евгений Юрьевич; Zabashta, Eugeniy Yurievich (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Мета дослідження полягає в дослідженні розробки методичного підходу щодо процесу управління ризиком втрати інноваційних можливостей. Ризики є елементами результатів виконання будь-яких господарських рішень в силу того, що є основною умовою процесу господарювання. Інноваційна діяльність завжди пов’язана з ризиком, який характеризується впливом певних факторів на результати діяльності, котрі не можна заздалегідь точно розрахувати. Об’єктом дослідження є процес управління ризиком втрати інноваційних можливостей. Постійне посилення конкуренції, нестабільність рівнів попиту і пропозиції, випереджаючі темпи розвитку техніки і технологій, різкі зміни валютних курсів, а також інші негативні фактори, що характерні для сучасної економіки, створюють умови, при яких виникає ризик втрати інноваційних можливостей підприємства реалізовувати інноваційні проекти, що негативно впливає на економічну ефективність інноваційної діяльності. Досліджено, що інноваційна діяльність підприємств має здійснюватися під впливом зовнішнього та внутрішнього середовища, що є не завжди сприятливе по відношенню до нього. Методика дослідження. Теоретичною і методичною основою дослідження стали публікації, монографії та наукові (аналітичні) розробки вчених з проблематики управління ризиками металургійного комплексу, також використані абстрактно-логічний та монографічний методи. Результати дослідження. Підприємства, які впроваджують інновації, можуть стикатися з різними видами ризиків, які зумовлені, перш за все, тимчасовим розривом між впровадженням нововведень і отриманням корисного результату, фінансовими витратами на проведення заходів та ймовірними втратами при впровадженні нововведень. Отже, не виключена можливість нівелювання позитивного результату освоєння інновацій. З огляду на те, що основним джерелом інноваційної діяльності як і раніше залишаються власні кошти підприємств, а інноваційні проекти, як правило, досить ризиковані заходи, тому необхідно формування нових підходів до проблеми управління ризиком втрати інноваційних можливостей шляхом створення карти ризиків та програми їх мінімізації і нейтралізації, використання методики розрахунку ризиків. Особливо це важливо для металургійної промисловості, яка є стратегічно важливою галуззю металургійного комплексу, а тому потребує ґрунтовного дослідження перспектив розвитку, з урахуванням захищеності та можливості протистояти загрозам.
Разработка методических подходов по процессам управления рисками потери инновационных возможностей
Development of the methodical approach on the risk management process of loss of innovative opportunities
Keywords: інновації; інноваційний розвиток підприємства; металургійні підприємства; ризики; інноваційні можливості підприємства; інноваційна діяльність підприємства; инновации; инновационное развитие предприятия; металлургические предприятия; риски; инновационные возможности предприятия; инновационная деятельность предприятия; innovation; innovative development of the enterprise; metallurgical enterprises; risks; innovative capabilities of the enterprise; innovative activity of the enterprise; 330.342; 10.30977/PPB.2226-8820.2020.24.0.64