Твердомiр - Мощенок, Василь Iванович; Бондаренко, Свiтлана Iванiвна; Костiна, Людмила Леонiдiвна; Тарабанова, Валентина Павлiвна (My University, 2009)
Твердомір, що містить механізм підйому з опорним столом, вузол шпинделя, що включає підпружинений індентор, механічно зв'язаний з важелем механізму навантаження і індикатором твердості, який відрізняється тим, що він додатково оснащений механізмом відліку глибини проникнення індентора в поверхню зразка, що включає додатковий індикатор, ніжка якого розташована у отворі опорного стола з можливістю контакту з горизонтальною пластиною, жорстко закріпленою на шпинделі, включеному послідовно з електричною лампочкою, джерелом живлення, випробуваним зразком і індентором в електричний ланцюг, а твердість визначають за формулами, в яких враховано геометрію індентора-конуса або кульки: Н/мм2, Н/мм3, де - універсальна, - істинна твердість при втискуванні кульки діаметром 1,588 мм, F - навантаження на індентор в Н, h - глибина проникнення індентора в мм.
Keywords: матерiалознавство