Проектування рольтанга робочої зони агрегатного верстата - Гаркуша, Павло Ігорович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об'єктом розробки є транспортуючий пристрій (рольганг), що забезпечує механізовану подачу великогабаритних виливків у робочу зону агрегатного верстата. Мета роботи – розробка конструкції несучої системи й привода рольганга, що забезпечує високу продуктивність у сполученні з точним переміщенням виливків. Метод дослідження – аналітично-графічний. У процесі роботи проводився аналіз вантажно-розвантажувальних робіт на «ВКМ-Сталь» і потреба в механізації завантаження литих заготовок на металорізальні верстати, можливість використання спеціалізованих засобів завантаження й транспортування деталей. Вироблявся синтез гідравлічної схеми, пророблялася конструкція приводів і вузлів несучої системи рольганга, виконувалися проектувальні й перевірочні розрахунки складових частин. У результаті проведеної роботи розроблені креслення конструкції рольганга вантажопідйомністю 1 т.
Keywords: виливок; рольганг; каретка; балка; гідроциліндр; ролик; підшипник; коток; металоконструкція