Визначення раціонального варіанту доставки соняшникової олії в контейнерах в напрямку Європейських країн - Семенов, Данило Євгенійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Встановлено, що виробництво соняшникової олії є динамічним та прибутковим сектором АПК України. У натуральному виразі експорт рослинних олій зріс в 2023 році на 39,6 % від 2022 року та на 15,6 % від 2021 року. З’ясовано, що існує можливість зменшення вартості процесу доставки олії за допомогою різних видів транспорту за рахунок визначення умов ефективного використання транспортних ресурсів та оптимізації параметрів впливу. Оцінку значень параметрів вантажопотоків пропонується проводити по одному оціночному критерію: сумарні витрати на доставку соняшникової олії в контейнерах. При чому в якості факторів впливу визначенні: обсяг одного замовлення соняшникової олії; відстань перевезення соняшникової олії в контейнерах. Найбільшу економію коштів отримуємо при використанні варіанту доставки соняшникової олії по першому варіанту (за участю річкового транспорту) при максимальних значеннях обсягу одного замовлення соняшникової олії та відстані перевезення – 164516 гривень. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні роботи підприємств, які надають послуги по доставці вантажів у контейнерах у міжнародному сполученні. Область застосування: автомобільний транспорт.
Keywords: соняшникова олія; контейнер; варіант; параметри; ефект; технологія