Технологія лазерного очищення сталевих конструкцій - Афанасьєва, Ольга Валентинівна; Лалазарова, Наталія Олексіївна; Afanasieva, О.; Lalazarova, N.; Афанасьева, Ольга Валентиновна; Лалазарова, Наталия Алексеевна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Робота присвячена лазерному очищенню сталевих конструкцій від окисних плівок, продуктів корозії, окалини та інших забруднень для отримання необхідної якості поверхні та проведення подальших технологічних операцій. Під дією лазерного випромінювання на окисненій поверхні відбуваються реакції відновлення оксидів та випаровування лако-фарбових забруднень. Розроблені рекомендації з використання імпульсно-періодичного СО2-лазера для очищення від іржі та технологічних забруднень сталевих конструкцій у так званих польових умовах.
Technology of laser cleaning of steel structures
Технология лазерной очистки стальных конструкций
Keywords: лазерне очищення; іржа; окалина; абляція; випаровування; теплопровідність; шорсткість; laser cleaning; rust; scale; ablation; evaporation; thermal conductivity; roughness; лазерная очистка; ржавчина; окалина; абляция; испарение; теплопроводность; шероховатость; 629.793; 10.30977/BUL.2219-5548.2020.91.0.130