Розробка математичної моделі прогнозування ресурсу гідронасоса екскаватора - Лашко, Георгій Євгенійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломній роботі визначена машина із складу основних БДМ із найбільшою залежністю загальної надійності, від надійності об’ємного гідроприводу (ГП). Обґрунтовано провідний вплив процесу зношування, на всіх стадіях існування машини, на її надійність. Вивчено вплив класу чистоти поверхонь, зокрема радіусу кривизни вершин мікронерівностей поверхонь тертя, на міцність мастильного шару поверхнево-активних речовин (ПАР). Теоретично обґрунтовано вплив параметрів мікрогеометрії поверхонь тертя на адсорбційну здатність змащувального шару, а також її вплив на знос поверхонь тертя. Розглянуті питання з охорони праці та безпеки у надзвичайних ситуаціях
Keywords: робоча рідина; поверхня трибосполучення; мікрорельєф поверхні тертя; шорсткість; адсорбція