ЄСВ: методологія та практика обліку в бюджетній установі - Лубенська, Аліна Володимирівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Мета роботи – відстеження актуальних і проблематичних аспектів обліку єдиного внеску на загальнообов`язкове державне соціальне страхування, розробка практичних рекомендацій щодо удосконалення їх обліку. Об’єктом дослідження є процес бухгалтерського обліку єдиного соціального внеску в бюджетній установі. Предметом дослідження є сукупність теоретичних та організаційнометодичних засад бухгалтерського обліку внеску на соціальне страхування в бюджетній організації. Суб’єкт дослідження – Управління освіти адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради. За результатами дослідження розкрито сутність поняття «єдиний соціальний внесок», розглянуто порядок його адміністрування органами державного контролю; проаналізовані нормативно-правову базу регулювання бухгалтерського обліку ЄСВ; проведено фінансовий аналіз діяльності бюджетної установи; розглянуто процес бухгалтерського обліку внесків на соціальне страхування працівників та розроблені шляхи удосконалення обліку розрахунків за соціальним страхуванням в Управлінні освіти адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради. Одержані результати у вигляді рекомендацій і пропозицій можуть бути використані для впровадження в процес здійснення бухгалтерського обліку в Управлінні освіти адміністрації Холодногірського району Харківської міської ради з метою вдосконалення системи обліково-аналітичного забезпечення обліку ЄСВ та сприяння полегшенню обліку розрахунків за соціальним забезпеченням співробітників в цілому.
Keywords: єдиний внесок на загальнообов`язкове державне соціальне страхування; бюджетна установа; облік ЄСВ; соціальне забезпечення; страхові внески; страхові виплати