Удосконалення організації перевезень товарів народного споживання у міському сполученні при обслуговуванні клієнтів ТОВ «ЕДІКТ» - Каракай, Максим Олегович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єктом дослідження є процес перевезення товарів народного споживання у міському сполученні рухомим складом ТОВ «ЕДІКТ». Предметом дослідження є вплив технології доставки товарів народного споживання на підвищення ефективності доставки вантажів та зниження витрат в міському сполученні. Мета роботи є підвищення ефективності доставки товарів народного споживання в міському сполученні за рахунок вибору раціональної технології доставки вантажів. Метод дослідження – аналітичний. Проведено маршрутизацію перевезень: складені нові розвізні маршрути. Нова схема маршрутизації виявилась більш раціональною, ніж існуючий варіант перевезення (зменшився пробіг на маршрутах). Таким чином ми мінімізували транспортну роботу. Провели аналіз марок рухомого складу, а саме розрахували витрати на 1 км пробігу для автомобілів обраної вантажності. В результаті отримали, що більш доцільніше використовувати Hyundai HD78 так, як його витрати складають 35,1 грн/км. Для роботи підприємства було визначення розміру страхового запасу на складі вантажовідправника. Страховий запас, що забезпечує безперебійну роботу обслуговування вантажоодержувачів дорівнює 5,19 т. Економічний ефект було отримано шляхом порівняння експлуатаційних витрат підприємства до проведення маршрутизації та після її впровадження за рік роботи, ефект склав 48785,8 грн/рік. Результати дослідження можуть бути використані в удосконаленні роботи підприємств, які надають послуги по перевезенню лікеро-горілчаної продукції в містах України.
Keywords: маршрути перевезень; рухомий склад; витрати за кілометр; екологічні параметри; ефективність