Вибір раціонального способу гальмування вантажопідйомних кранів під час дії вітру - Іваненко, О. І.; Мусаєв, З. Р.; Ivanenko, Oleg; Musaiev, Zaur (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Робота вантажопідйомних кранів на відкритих майданчиках залежить від дії вітрових навантажень. Зупинка крана внаслідок дії цих навантажень призводить до простою великої кількості технологічного обладнання та значних матеріальних витрат. Аналіз наявних систем гальмування, тобто механічного, динамічного, багатосхідчастого, імпульсного тощо, під час дії сильного вітру дозволяє дійти висновку, що запропонований спосіб гравітаційного гальмування є найбільш ефективним.
The analysis of braking methods of lifting cranes under wind loads
Keywords: кран; вітрові навантаження; аналіз; способи гальмування; механічне гальму- вання; динамічне; східчасте; гравітаційне; lifting crane; wind load; braking methods; mechanical braking; dynamic braking; gravitational braking; 621.87; 10.30977/BUL.2219-5548.2025.108.0.144