Технічні та економічні аспекти зношування деталей клапанного механізму в процесі переобладнання бензинового двигуна внутрішнього згоряння на газомоторне паливо - Хрулєв, О. Е.; Сараєв, О. В.; Сараєва, І. Ю.; Khrulev, A.; Saraiev, O.; Saraieva, I.; Хрулев, А. Э.; Сараев, А. В.; Сараєва, И. Ю. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Розглянуті основні тенденції газифікації легкового автотранспорту. Відзначено, що помітне зниження ресурсу клапанного механізму двигуна під час роботи на газі пов’язане із просіданням клапанів. На підставі отриманих результатів установлено, що переведення серійного бензинового двигуна на газ без внесення змін у конструкцію клапанного механізму означає зовсім неминуче зменшення ресурсу сполучення клапана із сідлом. Складена методика розрахунків економічної ефективності й визначені характерні границі та область ефективного застосування газобалонного устаткування на легковому транспорті. Показано, що, незважаючи на більшу різницю в ціні між газом і бензином, сумарний економічний ефект від переведення бензинового двигуна на позаштатне газове паливо за весь час експлуатації автомобіля не перевищує 15–20 % і в загальному випадку має цілу низку серйозних обмежень не тільки економічного, але й технічного характеру.
Technical and economic aspects of valve train wear during conversion of a gasoline internal combustion engine to gas engine fuel
Технические и экономические аспекты износа деталей клапанного механизма при переоборудовании бензинового двигателя внутреннего сгорания на газомоторное топливо
Keywords: двигун внутрішнього згоряння; газове паливо; газобалонне устаткування; просідання клапанів; internal combustion engine; gas fuel; gas equipment; valve recession; двигатель внутреннего сгорания; газовое топливо; газобаллонное оборудование; проседание клапанов; 621.431, 621.433; 10.30977/AT.2219-8342.2020.47.0.5