Дослідження фізико-механічних властивостей робочих частин металоріжучого інструмента після обробки низькотемпературною плазмою - Юрьєв, Антон Юрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі об'єкт дослідження – поверхневий шар та TiN покриття на робочій поверхні ріжучого інструменту. Мета роботи: Дослідження властивостей і чинників, що впливають за приріст ресурсу роботи металоріжучого інструменту. Методи досліджень: кристалічна структура та морфологія плівок досліджувалась за допомогою мікроіндентації, растрової електронної мікроскопії, рентгенівської спектроскопії. Кваліфікаційна робота являє собою комплекс досліджень, спрямованих на вирішення проблеми підвищення експлуатаційної надійності металорізального інструменту на основі модифікації його робочої частини впливом низькотемпературної плазми, виконаних із застосуванням відповідних розділів теорій різання, міцності, структурної стійкості, технології машинобудування та матеріалознавства, та вимірювальної апаратури. Актуальність кваліфікаційної полягає у опрацюванні технології модифікації металорізального інструменту в низькотемпературній плазмі, що підвищує його зносостійкість, а також методичного забезпечення для аналізу результатів плазмової модифікації та експлуатації модифікованого інструменту з метою підвищення його ресурсу роботи.
Keywords: дугові TiN покриття; зносостійкі покриття; адгезія; мікротвердість; структура; морфологія поверхні; ріжучий інструмент