Розробка інформаційної системи управління розподіленими конвеєрними лініями - Котенко, Артем Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Для покращення якісних характеристик і розширення функціональних можливостей конвеєрних ліній слід збільшувати асортимент елементної бази систем управління, а також удосконалювати їх цифрові компоненти. Розподілені конвеєрні лінії потребують вирішення задач, пов’язаних із підключенням численних цифрових засобів контролю транспортерів. Метою роботи є підвищення ефективності управління транспортерами конвеєрних ліній за рахунок розробки інформаційної системи управління на новій елементній базі. Об’єкт – розподілені конвеєрні лінії. Предмет – розробка інформаційної системи управління конвеєрними лініями. Методи дослідження ґрунтуються на аналітичному аналізі, синтезі систем управління технологічними процесами. Також базуються на використанні підходів до прийняття рішень у багатокритеріальних ситуаціях, та на методах моделювання та оптимізації. Виявлено основні вимоги до інформаційної системи управління розподіленими конвеєрними лініями. Проаналізовано етапи проектування інформаційної системи управління. Розроблено математичні моделі вибору технічних засобів інформаційної систми, обрано комплект засобів обробки інформації щодо транспортерів конвеєрної лінії. Проведено техніко-економічне обґрунтування задач дослідження. Промодельовано робочі операції конвеєрних ліній на новій елементній базі в середовищі Proteus.
Keywords: вибір; ефективність; інформаційна система; конвеєрна лінія; контролер; модель; моделювання; оптимізація; транспортер