Транспортний засіб категорії N2. Розробка зчеплення та дослідження активної безпеки - Жовнер, Ілля Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – транспортний засіб категорії N2. Мета роботи – провести тяговий розрахунок вантажного автомобіля категорії N2 з вантажопідйомністю 2500 кг, розробити зчеплення та дослідити активну безпеку транспортних засобів. В ході виконання кваліфікаційної роботи за результатами тягового розрахунку були визначені параметри проектуємого транспортного засобу категорії N2. За цими даними були побудовані графіки тягово-швидкісних можливостей ТЗ та розроблений габаритний кресленик. За результатами аналізу конструктивних схем був обраний тип зчеплення: однодискове , сухого типу з діафрагмовою пружиною та побудова принципова кінематична схема. Такий тип зчеплення дає простоту та надійність в експлуатації та обслуговуванні. Проведений розрахунок деталей зчеплення дав змогу зробити тривимірну модель зчеплення та складальний креслений. Проведено дослідження найпоширеніших систем активної безпеки транспортних засобів.
Keywords: вантажний автомобіль; зчеплення; трансмісії; активна безпека