Концептуальні засади раціонального та збалансованого управління природними ресурсами як ключового фактора екологічної безпеки та сталого розвитку України - Барун, М. В.; Калюжна, Ю. С.; Лежнева, О. І.; Коверсун, С. О.; Barun, Maryna; Kaliuzhna, Yuliia; Lezhneva, Elena; Koversun, Svitlana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
У статті розглянуто концептуальні та прикладні засади формування політики сталого природокористування в умовах глобальних екологічних викликів. На тлі змін клімату, деградації довкілля, втрати біорізноманіття та зростання техногенного навантаження в роботі проаналізовано актуальність упровадження стратегії «зеленого відновлення» як інструмента досягнення екологічної безпеки й економічної стійкості. Особливу увагу приділено зв’язку між ефективним управлінням природними ресурсами, економічною продуктивністю та досягненням цілей сталого розвитку, зокрема в контексті реалізації дванадцятої цілі сталого розвитку щодо відповідального споживання й виробництва. Узагальнено наукові підходи до оцінювання природного капіталу з огляду на значення інтегральних показників сталого розвитку регіонів, які беруть до уваги економічні, екологічні, соціальні, інфраструктурні та іннова-ційні складники. У статті обґрунтовано, що збалансоване використання природних ресурсів, їх повторне застосування, підвищення регенераційної здатності екосистем і впровадження зеле-них економічних стимулів є ключовими елементами сучасної моделі екологічно орієнтованого управління.
Conceptual framework for rational and balanced management of natural resources as a key factor of environmental safety and sustainable develop-ment of Ukraine
Keywords: раціональне використання природних ресурсів; управління; сталий розвиток; екологічна безпека; інтегральний показник сталого розвитку; rational use of natural resources; management; sustainable development; environmental safety; integral indicator of sustainable development; 502.1+504:005(477); 10.30977/BUL.2219-5548.2025.110.0.73