Напрямки покращення оброблюваності високоміцного чавуну - Кравчук, Ігор Ярославович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
В кваліфікаційній роботі об'єктом дослідження є процес покращення оброблюваності високоміцного чавуну з кулястим графітом. Метою роботи є розробка комплексу методів покращення оброблюваності виробів з високоміцного чавуну, які стосуються оброблюваного матеріалу, інструменту і характеру їх взаємодії. Методи дослідження - оптична та електронна мікроскопія, вимірювання твердості, мікротвердості, зносостійкості, вимірювання сили різання. Високоміцний чавун з кулястим графітом має неоднорідну структуру і достатньо високий рівень механічних властивостей. Дослідження показали, що причиною низької оброблюваності різанням є високий ступінь неоднорідності чавуну, як структурної, так і хімічної, що призводить до виникнення ударних навантажень на різальну кромку інструменту та інтенсифікації його зносу. Оброблюваність – це комплексне поняття, тому запропоновані напрямки її покращенні, які стосуються оброблюваного матеріалу, інструменту та характеру їх взаємодії.
Keywords: високоміцний чавун з кулястим графітом; структура; неоднорідність; оброблюваність; термічна обробка