Дослідження зміни трибологічних властивостей моторної оливи SAE 15W-40 при експлуатації - Еззужі, Вадіаа (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об'єкт дослідження – процеси змінювання фізико-хімічних властивостей моторних олив при експлуатації автомобілів. Мета роботи - визначення оптимальних термінів служби моторної оливи шляхом вивчення її фізико-хімічних властивостей, що дозволяє збільшити тривалість служби оливи. Методи дослідження – метод аналізу, що ґрунтується на фундаментальних законах фізики та матеріалознавства, експериментальні методи із застосуванням сучасних методик, встановлених у ДСТУ, методи математичної статистики. В роботі розглянуто класифікацію моторних олив. Виконано аналіз існуючих олив та їх фізико-хімічних властивостей. Приведені методи оцінки стану працюючої оливи та результати зміни трибологічних властивостей оливи при експлуатації автомобіля.
Keywords: ЕКСПЛУАТАЦІЯ; ТРИБОЛОГІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ; ОЛИВА; СТРОК СЛУЖБИ; АВТОМОБІЛЬ