«Зелені» інвестиції як приклад соціально-перетворювального впливу у функціонуванні автомобільного транспорту - Солопун, Н. М.; Пономарьова, Н. В.; Пономарева, Н. В.; Solopun, N. M.; Ponomaryova, N. V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Мета: Метою статті є подальша розгляд питання переходу України до «зеленої» економіки, зокрема у галузі автотранспорту з використанням засад соціально-перетворювального впливу, тобто «зелених» інвестицій. Методика дослідження: в роботі використано наступні методи наукового дослідження: систематичний та порівняльний аналіз для наукових джерел на основі методів порівняння, систематизації та узагальнення; абстрактно-логічного аналізу – для обґрунтування сутності «зеленого» інвестування та необхідності впровадження соціально-перетворювальних інвестицій; узагальнення результатів аналізу і 207 логічної генерації висновків. Результати: Розвиток, соціальноперетворювальних інвестицій, наявним проявом яких є екологічне інвестування та проекти зі зниження вуглецемісткості економіки представляє нове «вікно можливостей» для «зеленого» економічного зростання і вкладу країни в глобальний процес сталого розвитку людства. Використовуючи вже існуючий досвід соціально-перетворювального інвестування Європи та світу, ми вже сьогодні маємо можливість перейти до побудови енергетичних систем та систем надання транспортних послуг на принципах діджіталізаціі, децентралізації і найголовніше – декарбонізації. Однак, для такого переходу необхідно мати чіткий фокус на створенні «зеленого» ВВП як загальнонаціональної мети. Наукова новизна: Отримано подальший розвиток теоретичних аспектів впровадження соціально-перетворювальних інвестицій у транспортну галузь за допомогою впровадження засад «зеленого» інвестування та емісії «green bonds»; запропоновано авторське визначення поняття «зелені» інвестиції. Практична значущість результатів проведеного дослідження полягає у тому, що удосконалені теоретичні аспекти нададуть змогу приймати більш обґрунтовані рішення у процесі інвестиційної діяльності.
«Зеленые» инвестиции как пример социально-преобразующего влияния на функционирование автомобильного транспорта
Green investment as an example of social-transforming influence in the functioning of motor vehicles.
Keywords: «зелені» інвестиції; соціально-перетворювальний вплив; «green bonds»; декарбонізація; транспорт; «зеленые» инвестиции; социально-преобразующее влияние; декарбонизация; «green» investments; social-transformative influence; decarbonisation; transport; 658+330.322.4+330.322.54+330.59; 10.30977/PPB.2226-8820.2019.23.0.201