Формування інструментарію підвищення відповідальності бізнесу як фактор управління корпоративною безпекою підприємства - Дороніна, К. С.; Doronina, Karyna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2017)
На поточному етапі розвитку корпоративного сектору України, який поступово поповнюється новими бізнес-ідеями розвинутих держав, відбувається зміна пріоритетів розвитку корпоративного управління та робиться наголос на реалізації прав управління стейкхолдерів та на реалізації корпоративної соціальної відповідальності компанії [1]. Варто відмітити, що корпоративне управління дедалі стає складною соціально-економічною системою корпоративної взаємодії компанії зі стейкхолдерами, суспільством, власними працівниками тощо [2]. Саме тому, питання гармонізації корпоративних відносин на усіх рівнях управління на базі урахування тенденцій сучасної бізнес-поведінки, яка передбачає відповідальності бізнес-діяльності на цей час є актуальним та потребує науково-практичних рішень. Окрім цього, світова тенденція до гуманізації бізнесу призводить до підвищення уваги управлінців до корпоративної соціальної відповідальності, яка наразі займає місце поряд з прибутком підприємства. Отже предметом статті є сучасний інструментарій підвищення рівня відповідальності бізнес- діяльності, який може використовуватися управлінцями на вітчизняних промислових підприємствах. Метою статті є формування набору інструментів, які довели свою ефективність під час їх впровадження в управління відповідальністю міжнародних концернів. Методом проведення роботи є логічний аналіз зарубіжного досвіду підвищення відповідальності, який у результаті дозволить виявити алгоритм розбиття корпоративної відповідальності на напрямки та визначити оригінальні інструменти за кожним напрямком, що у сукупності дасть змогу виконувати комплексні заходи з підвищення відповідальності бізнес-діяльності. Сферою застосування можуть бути корпоративні вітчизняні промислові підприємства. У цілому, можна відзначити, що застосування інструментарію підвищення відповідальності та подальші розробки у цьому напрямку, як, наприклад, розкриття сутності оцінки рівня відповідальності, взаємозв’язок відповідальності бізнес-діяльності із корпоративною безпекою, зроблять суттєвий внесок у формування інституту корпоративного управління України, у становлення нашої країни, як повноцінного гравця на міжнародній арені, привабливого для іноземних інвестицій.
Formation of the tools for increasing the responsibility of the business as a factor of company’s corporate security governance
Keywords: корпоративна соціальна відповідальність; бізнес-діяльність; бізнес-поведінка; корпоративне управління; гуманізація; інструментарій управління; corporate social responsibility; business activity; business behavior; corporate governance; humanization; governance tools; 330.87