Математична модель аналізу потоків інформації нафтогазовидобувних підприємств - Устенко, А. О.; Василик, І. І.; Ustenko, Andriy; Vasylyk, Ivanna (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Побудова інформаційних моделей нафтогазовидобувних підприємств – найбільш трудомісткий процес у всьому комплексі робіт з аналізу існуючих систем. Це пояснюється передусім їх великою розмірністю, великою кількістю вхідних і вихідних документів, складністю виробничих процесів, значною кількістю задач, які вирішуються у виробничих підрозділах. Метою даної роботи є побудова моделі потоків інформації на основі теорії графів цеху капітального та підземного ремонту свердловин нафтогазовидобувного управління. Предметом дослідження є основні форми документів та завдання, які вирішуються у цеху капітального та підземного ремонту свердловин. Ремонт свердловини як складної інженерно-технічної споруди є довготривалим та високовитратним заходом, який потребує якісного підходу, чіткого планування і залучення великої кількості фахівців різних підрозділів та служб нафтогазовидобувного підприємства. Дослідження проводилися шляхом аналізу наукових робіт по темі і меті даної статті,які були надані як зарубіжними науковцями, так і вітчизняними. В роботі використані методи теорії графів, теоретичного узагальнення, аналізу та синтезу інформації. 191 Сферою застосування даної інформаційної моделі є усі виробничі підрозділи нафтогазовидобувного управління, де можна проводити аналогічний аналіз інформаційних потоків з використанням операцій над графами і над матрицями. Аналіз інформаційного графа або відповідної йому інформаційної матриці цеху капітального та підземного ремонту свердловин дозволяє встановити: кількість вирішуваних завдань; кількість та перелік завдань, що вирішуються незалежно від інших завдань цеху; число різновидів вихідної, проміжної і результативної інформації; частоту використання різних видів інформації; перелік завдань, що вирішуються з використанням проміжних результатів; послідовність вирішення завдань.
Mathematical model of information flow analysis of the oil- and gas-producing enterprises
Keywords: теорія графів; інформаційна модель; інформаційний граф; структурні графи завдань; матриця суміжності; theory of the graphs; informative model; informative count; structural counts of tasks; adjacency matrix; 005.311.12:622.32