Проблеми та перспективи впровадження МСФЗ в облікову політику підприємств в Україні - Пирець, Н. М.; Булка, М. М.; Pyrets, Nataliia; Bulka, Marina (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
Одне з перших питань, що виникають перед підприємством, як при трансформації, так і при переході на міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ), – це приведення своєї облікової політики у відповідність з міжнародними вимогами. Коректування або розробка таких облікових політик важлива не тільки для контролюючих органів, але й для власників (засновників) підприємства. МСФЗ надають набагато більше можливостей для встановлення облікових політик, заснованих не тільки на діючих стандартах, а й на судженнях управлінського персоналу. Предметом дослідження є теоретичні засади оцінювання результатів діяльності після впровадження МСФЗ в облікову політику підприємства. Метою роботи є визначення з якими проблемами зіштовхуються підприємства, що переходять на міжнародні стандарти, та які перспективи з’являються у них. У ході досліджування були використанні наступні методи: аналіз, синтез, метод порівняльних характеристик. Розглянуто сутність та зроблено порівняльний аналіз вимог до змісту облікової політики згідно з національними та міжнародними стандартами. Досліджені зміни в нормативних документах України під впливом необхідності переходу на уніфіковані міжнародні правила ведення обліку та складання звітності. Розкриті основні відмінності у фінансових звітах, які складені за національними та міжнародними стандартами. Запропоновано структуру облікової політики згідно з МСФЗ. Виявлені труднощі на різних етапах впровадження міжнародних стандартів, а також перспективи для національних підприємств. Визначені досягнуті результати на рівні держави та запропоновані заходи для вітчизняних підприємств щодо ефективного облікового процесу відповідно до міжнародних стандартів.
Рroblems and prospects for the implementation of IFRS in accounting policies in Ukraine
Keywords: міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ); національні положення (стандарти) бухгалтерського обліку (НП(С)БО); облікова політика; фінансова звітність; International Financial Reporting Standards (IFRS); National Accounting Standards (NAS); accounting policies; financial reporting; 657.37:006.032