Розробка ефективної схеми доставки вантажів у контейнерах з Китаю в Україну в умовах військового стану - Кісіль, Володимир Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2022)
Об'єкт дослідження - процес доставки вантажів у контейнерах в напрямку Китай – Україна. Предмет дослідження - вплив параметрів системи доставки вантажів у контейнерах та ресурсних обмежень на питомі витрати на доставку вантажів з Китаю в Україну з урахуванням ризиків. Мета роботи – підвищення ефективності доставки вантажів у контейнерах в напрямку Китай – Україна за рахунок розробки ефективної схеми доставки вантажів у контейнерах з Китаю в Україну в умовах військового стану. Метод дослідження – математичне моделювання. В результаті аналізу літературних і Інтернет джерел визнечено, що нагальним питанням є розробка та впровадження раціональних технологій доставки вантажів для забезпечення гнучкості та адаптивності системи в умовах ризику. Запропоновано математичну модель, яка дозволяє врахувати ресурсні обмеження учасників доставки та можливі ризики. Серед альтернативних схем доставки вантажів у контейнерах в напрямку Китай – Україна обрано ефективну схему Китай – Польща - Україна. Економічний ефект від вибору схеми доставки вантажів у контейнерах з урахуванням ціни ризику, складає 1755 ум.од./конт. при перевезенні 160 т, при цьому замовлення на доставку надходять з інтервалом 15 год. при середньому значенні переробних потужностей елементів системи 250 т/год. Результати дослідження можуть бути використані роботі транспортно-експедиторських та логістичних підприємств при плануванні та організації доставки вантажів у контейнерах в напрямку Китай – Україна.
Keywords: контейнер; схема доставки; питомі витрати; ризик; метод експертних оцінок; ефективність