Механізм управління ефективним розвитком підприємства - Дмитрієв, І. А.; Шевченко, І. Ю.; Чудик, В. В.; Dmytriiev, I. А.; Shevchenko, I. Yu.; Chudyk, V. V. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Мета: дослідження системи вдосконалення механізму управління ефективним розвитком підприємства. Методика дослідження: метод аналізу та синтезу, системний підхід, метод узагальнення, метод порівняння, графічний метод. Результати: досліджено механізм управління ефективним розвитком підприємства та систему його вдосконалення. Виділено й охарактеризовано етапи вдосконалення механізму управління ефективним розвитком підприємства. Виділено й охарактеризовано блоки механізму управління ефективним розвитком підприємства як системи, зокрема блок постановки цілей, блок процесів, блок управління ефективним розвитком підприємства, структурний блок, функціональний блок, блок забезпечення, систему оцінки ефективного розвитку підприємства, методику формування механізму управління ефективним розвитком підприємства. При характеристиці блоку постановки цілей сформовано дерево цілей механізму управління ефективним розвитком підприємства. Наукова новизна: виділення в структурі механізму управління ефективним розвитком підприємства блоків (зокрема, блоку постановки цілей, блоку процесів, блоку управління ефективним розвитком підприємства, структурного блоку, функціонального блоку, блоку забезпечення, системи оцінки ефективного розвитку підприємства, методики формування механізму управління ефективним розвитком підприємства) дозволяє здійснити більш точну діагностику проблем забезпечення ефективного розвитку підприємства та таким чином згенерувати заходи вдосконалення механізму управління ефективним розвитком підприємства за кожним елементом даної системи. Практична значущість: вдосконалений механізм управління ефективним розвитком підприємства відображає всі елементи виробництва продукції, надає розуміння процесів у виробничій системі, показує джерела ефективного розвитку підприємства у фінансово-господарській діяльності, виробничий діяльності, управлінській діяльності й інвестиційній діяльності.
Mechanism of management of the effective development of the enterprise
Keywords: ефективний розвиток; механізм; система; управління; effective development; mechanism; system; management; 330.3; 10.30977/PPB.2226-8820.2023.31.140