Балансуючий зарядний пристрій для літій-іонних акумуляторних батарей - Дзюбенко, Олександр Андрійович; Двадненко, Володимир Якович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Балансуючий зарядний пристрій для літій-іонних акумуляторних батарей складається з послідовно з'єднаних комірок або груп паралельно з'єднаних комірок. Містить потужне спільне джерело постійного струму з обмеженням струму через батарею на рівні номінального зарядного струму акумуляторної батареї, а також блоки контролю та балансування напруги комірки або групи комірок акумуляторної батареї. Блоки контролю та балансування напруги для кожної комірки або групи комірок виконані у вигляді малопотужних зарядних пристроїв з обмеженням зарядного струму та стабілізацією вихідної напруги, вихід кожного з блоків контролю та балансування підключений до своєї комірки або групи паралельно з'єднаних комірок і кожен блок контролю та балансування має функцію контролю граничних значень максимальної та мінімальної напруги комірки або групи паралельно з'єднаних комірок, також має гальванічно розв'язаний замикач для передачі цієї інформації до загальної шини керування, підключеної до блока керування з функцією відключення потужного спільного джерела постійного струму або корисного навантаження акумуляторної батареї. Входи всіх малопотужних зарядних пристроїв з'єднані паралельно і підключені, при зарядці, до джерела електричної енергії.
Keywords: зарядний пристрій; літій-іонна акумуляторна батарєя