Довготривала міцність бітуму в процесі склування - Маляр, В. В.; Maliar, Volodymyr (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Експериментально досліджено довготривалу міцність бітуму різних структурних типів у твердому стані. Установлено, що залежності довговічності за низьких температур описують рівнянням Журкова. Характер зміни положення залежностей вказує на наявність додаткових температурних напружень у процесі склування через складну нерегулярну структуру в’яжучого. Фрактографічний аналіз підтвердив цю інформацію. Наповнення бітуму мінеральними порошками впорядковує його структуру, зменшує температурні напруження під час склування та підвищує довготривалу міцність.
Long-term strength of bitumen during glass tran-sition
Keywords: асфальтов’яжуче; довготривала міцність; фрактографія; склування; бітум; bitumen; asphalt binder; long-term strength; fractography; glass transition; 665.775; 10.30977/BUL.2219-5548.2024.106.0.108