Вплив режимів зварювання на структуру та властивості легованих сталей - Черних, Антон Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В кваліфікаційній роботі виконується вдосконалення процесу зварювання електродом, що плавиться, в середовищі захисних газів та дослідити за рахунок цього структуру та властивості нероз'ємних сполук. Для досягнення поставленої мети було визначено такі завдання: Визначити ступінь впливу струменя активного захисного газу на хімічний склад та геометрію металу шва та дослідити основні закономірності формування структури та властивостей нероз'ємних сполук залежно від технологічних параметрів зварювання електродом, що плавиться, з двоструменевим газовим захистом, за яких забезпечується стабільність високих експлуатаційних властивостей. Показано позитивний вплив параметрів двохструминного газового захисту при зварюванні плавящимся електродом на хімічний склад, мікроструктуру та властивості зварних з'єднань зі сталей, схильних до загартування. Встановлено, що розроблений спосіб зварювання плавящимся електродом багатошарових з'єднань з легованих сталей з щілинною обробкою в умовах двохструминного газового захисту стаціонарною дугою забезпечує зменшення хімічної, міцності та структурної неоднорідності в з'єднаннях, надійну стабільну якість і необхідні механічні властивості зварних. Використання двохструминного газового захисту при зварюванні сприяє подрібненню структури металу шва та формує плавний перехід від наплавленого металу до основного, що збільшує експлуатаційну надійність та рівноміцність зварних з'єднань.
Keywords: сталь; структура; холодні тріщини; двохструминний газовий захист