ОЦІНЮВАННЯ РІВНЯ ЛОЯЛЬНОСТІ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВА - Федотова, І. В.; Федотова, И. В.; Fedotova, I. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2014)
У цій статті розглянуто підходи до визначення рівня лояльності працівника підприємства. Основною ціллю дослідження є розробка та обґрунтування методичних основ оцінювання рівня лояльності персоналу до підприємства, що охоплюють всі напрями взаємодії в системі працівник–підприємство. На основі матриці діагностики лояльності та методу радара запропоновано оцінити лояльність кожного працівника до організації, базуючись на визначенні комплексних показників сприйманої та поведінкової лояльності співробітника. Представлено матрицю оцінки лояльності персоналу, яка дозволяє визначити рівень та тип лояльності кожного робітника і поєднати персонал у різні групи, що полегшить розробку програм лояльності для них. Методичні основи та алго-ритм розроблено для впровадження індивідуального підходу до оцінювання та розвитку лояльності персоналу підприємства. Запропонований підхід до визначення рівня лояльнос-ті персоналу можна застосувати для будь-яких підприємств та організацій. Під час інди-відуального оцінювання лояльності працівників можна зосередити ресурси підприємства на залучення та утримання саме тих з них, які найбільш цінні та потрібні організації. Це дозволить підвищити ефективність виробничого процесу, продуктивність праці, а також створити сприятливіші передумови для модернізації і зростання підприємства.
ОЦЕНКА УРОВНЯ ЛОЯЛЬНОСТИ ПЕРСОНАЛА ПРЕДПРИЯТИЯ
ESTIMATION OF LOYALTY OF ENTERPRISE PERSONNEL
Keywords: персонал; лояльність; сприймана лояльність; поведінкова лояльність; задоволеність; взаємодія; прихильність; лояльность; воспринимаемая лояльность; поведенческая лояльность; удовлетворенность; взаимодействие; привязанность; personnel loyalty; perceived loyalty; behavioral loyalty; satisfaction; cooperation; affection; 331.101.3