Особливості застосування рослинних олій в якості палива для дизелів - Кудь, Кирило Валерійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження - процеси які відбуваються у тракторному дизельному двигуні Д245 при використанні палив рослинного походження. Мета дослідження - Визначити особливості застосування рослинних олій в якості палива для дизелів. Запропонувати конструктивні рішення для модернізації двигуна. Предмет дослідження: параметри двигуна Д245.5 та його систем при використанні ріпакової олії в якості палива. В роботі проведено аналіз особливостей використання рослинних олів в якості палива для дизеля. Проведено аналіз і вибір основних конструктивних параметрів двигуна. Обґрунтуванні параметри конструктивних елементів дизеля, що дозволяють змінити паливо нафтового походження на паливо рослинного походження. Виконано розрахунки робочих процесів базового та модернізованого двигунів. Наведений економічний розрахунок доцільності застосування ріпакової олії в якості палива для дизеля.
Keywords: дизель; конвертований двигун; ріпакова олія; поршень; паливна система; теплообмінник; робочий процес; техніко-економічне обгрунтування