Самовпорядкована структура некристалічних матеріалів - Сиркін, Владислав Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Сучасний розвиток нанотехнологій потребує всебічних знань про структуру некристалічних речовин і можливості їхнього практичного застосування. Аморфна структура речовини залишається одним з найменш вивчених питань у матеріалознавстві. Аморфний стан твердого тіла в значній мірі відображає структуру рідини, і в основі опису його структури мають бути враховані флуктуації щільності, які мають статистичний характер. Встановлено, що халькогенідні плівки на основі вісмуту LiBiSe2 мають самовпорядковану аморфну кластерну структуру, границям кластерів притаманні адсорбційні властивості, що призводить до зміни оптичного пропускання під впливом домішок оксиду азоту у повітрі.
Keywords: аморфна структура; халькогенідні склоподібні сполуки; тонкі плівки; нанорозмірні кластери; оптичні властивості; чутливі елементи сенсорів