Використання ФВА для підвищення ефективності контролю персоналу підприємства - Ачкасова, Л. М.; Аchkasova, L.; Ачкасова, Л. Н. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2020)
Функція контролю є витратною, її основним завданням є забезпечення досягнення мети, що ставить перед собою організація. Це багатогранна функція, тому містить велику кількість робіт, пов’язаних з її реалізацією. Саме тому скорочення витрат, пов’язаних із системою контролю, що існує в організації, без втрати результативності є актуальним питанням. Незважаючи на активну дискусію щодо забезпечення ефективності контролю, до сьогодні мало уваги приділялося методиці оцінювання витрат на реалізацію функції контролю. Метою статті є розроблення методики оцінювання витрат на здійснення контролю персоналу підприємства. Для розроблення вищезазначеної методики оцінювання були використані такі методи: логіко-інформаційний для формування переліку робіт за видами контролю для різних категорій персоналу підприємства; метод функціонально-вартісного аналізу для оцінювання витрат з урахуванням значущості робіт з контролю; методи експертного опитування для визначення значущості і тривалості робіт; кластерний аналіз для групування робіт з контролю персоналу підприємства; метод логічного аналізу для визначення рекомендацій щодо результатів оцінювання. У статті подальшого розвитку отримала методика оцінювання витрат на здійснення контролю, яка на відміну від інших враховує специфіку роботи різних груп персоналу автотранспортного підприємства, зокрема персоналу техніко-експлуатаційного відділу, водіїв і ремонтних робочих, а також має комплексний характер. Отримана методика дозволяє підприємствам виявити резерви скорочення витрат на реалізацію функції контролю, що допоможе підвищити рівень ефективності їхньої діяльності, конкурентоздатність і прибуток. Отримані результати, що полягають в розробленні методики оцінки витрат на реалізацію функції контролю персоналу підприємства, дозволяють здійснювати подальші дослідження питань оцінювання ефективності робіт з контролю, що проводиться на підприємстві, і визначення резервів для підвищення його ефективності.
Using value analysis to increase the efficiency of enterprise personnel control
Использование ФСА для повышения эффективности контроля персонала предприятия
Keywords: ефективність контролю; функціонально-вартісний аналіз; кластерний аналіз; витрати часу; значущість робіт з контролю; control efficiency; functional-cost analysis; cluster analysis; time consuming; significance of control works; эффективность контроля; функционально-стоимостной анализ; кластерный анализ; затраты времени; значимость работ по контролю; 656.073; 10.30977/ЕТК.2225-2304.2020.35.0.19