Модернізація мостового крану розробкою грейферного робочого обладнання - Гриценко, Олег Віталійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження: Процес вантажопідйомних робіт у зонах складів сипучих матеріалів із використанням мостових кранів. Мета дослідження: Розробка конструкції мостового грейферного крану, який забезпечує надійне та ефективне обслуговування відкритих складів з урахуванням специфічних умов експлуатації (атмосферний вплив, вітрові навантаження, довгомірні вантажі). Метод дослідження: Аналітичний — заснований на використанні нормативних документів, типових методик та інженерних розрахунків, що застосовуються при проєктуванні вантажопідйомних механізмів і металевих конструкцій. Дипломна робота присвячена модернізації мостового крану шляхом розробки та впровадження грейферного робочого обладнання з метою підвищення ефективності його експлуатації при роботі з сипучими матеріалами. У роботі проведено аналіз існуючих конструкцій мостових кранів і методів їх адаптації до грейферного навантаження. Визначено основні технічні вимоги до грейферного обладнання, обґрунтовано доцільність його використання в умовах відкритих складських майданчиків і перевантажувальних терміналів.
Keywords: мостовий кран; модернізація; грейфер; вантажопідйомне обладнання; сипучі матеріали; конструктивний розрахунок; ефективність