Аспекти управлiння фiнансовими потоками в логiстицi - Ачкасова, Л. М.; Ачкасова, Л. Н.; Аchkasova, L. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2018)
У статті розглянуто підходи до визначення поняття «фінансовий потік». Аналіз існуючих підходів дозволяє зробити висновок, що всі автори сходяться в тому, що фінансовий потік пов’язаний з матеріальним, інформаційним та іншими потоками в логістичній системі, що це рух, який відбувається в самій системі й за її межами. Визначення, подане автором, доповнює інші визначення фінансовими аспектами потоку. У статті були обґрунтовані й визначені основні аспекти управління фінансовими потоками в логістичних системах. Означені аспекти, в першу чергу, стосуються синхронізації надходжень і виплат у логістичній системі. Врахування цього аспекту дозволить скоротити потребу підприємства в позикових коштах, що позитивно вплине на фінансову незалежність і фінансові результати організації. У логістичних системах виникає велика кількість різнорідних потоків, які мають різнорідну оцінку, яка ускладнює зіставлення цих потоків для цілей оптимізації. Тому врахування цього аспекту дозволить покращити процеси оптимізації в логістичних системах. Відсутність оптимального складу параметрів фінансових потоків тягне за собою проблему – з одного боку, ускладнення оцінки фінансових потоків за наявності великої кількості параметрів, а, з іншого боку, зменшення об’єктивності такої оцінки. Особливості окремих етапів логістичної діяльності значною мірою впливають на вибір методів управління фінансовими потоками. Урахування цього аспекту в процесі управління дозволить зменшити витрати часу і коштів на оптимізацію фінансових потоків у логістичних системах. Врахування визначених у роботі аспектів до-зволить комплексно підійти до управління фінансовими потоками в логістичних системах та покращити ефективність і фінансові результати діяльності підприємств.
Аспекты управления финансовыми потоками в логистике
Aspects of financial flow management in logistics
Keywords: фінансові потоки; фінансова логістика; матеріальні потоки; логістичний комплекс; логістична система; параметри фінансового потоку; фінансовий цикл; фінансове оточення; финансовые потоки; финансовая логистика; материальные потоки; логистический комплекс; логистическая система; параметры финансового потока; финансовый цикл; финансовое окружение; financial flows; financial logistics; material flows; logistics complex; logistics system; financial flow parameters; financial cycle; financial environment; 338.98