Дослідження впливу кількості осей транспортного засобу категорії N3 на радіус повороту - Вітченко, Олег Олександрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є дослідження впливу кількості осей транспортного засобу категорії N3 на його радіус повороту. Об’єкт дослідження – процес повороту багатовісних вантажних автомобілів категорії N3. Предметом дослідження є вплив кількості осей, їх розташування, міжосьових відстаней та схем керування колесами на радіус повороту і маневреність транспортного засобу. Отримані результати мають практичну цінність для виробників спеціальної техніки, проектувальників шасі, а також для транспортних підприємств, що працюють в умовах обмеженого простору. Запропонований підхід до оцінки маневреності може бути використаний при виборі транспортних засобів, оптимізації їх конструкції та підвищенні ефективності експлуатації сучасної багатовісної автомобільної техніки.
Keywords: транспортний засіб; категорія n3; кількість осей; маневреність; радіус повороту; габаритний радіус; кінематична модель; керовані осі