Підвищення ефективності функціонування перехрестя просп. Героїв Харкова – вул. Харківських Дивізій в м. Харків - Акопян, Белла Борисівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2024)
Об’єкт дослідження – дорожній рух на регульованому перетинанні автомобільних доріг в одному рівні. Мета роботи – підвищення ефективності функціонування перехрестя шляхом запровадження на ньому кільцевого руху Метод дослідження – натурні спостереження, математичне моделювання. Аналіз існуючих методів організації дорожнього руху на перехрестях міст дозволив виявити найбільш ефективний – введення кільцевого руху на перехресті. Порівняні два варіанти схем організації руху: 1 - існуючий (регульоване перетинання з роз’їздом у дві фази), 2 – саморегульоване (кільцеве) перетинання. Порівняльний аналіз результатів розрахунків надав можливість довести доцільність впровадження кільцевого руху, як оптимального варіанту організації дорожнього руху з точки зору основних вимог – безпеки, ефективності та комфортності, що підтверджується скороченням затримок руху транспортних засобів майже в 2 рази, ступенем небезпеки перехрестя, який доводить, що перехрестя безпечне та збільшенням пропускної спроможності перехрестя приблизно в 1,2 рази.
Keywords: організація дорожнього руху; перехрестя; транспортний потік; круговий рух; затримки транспортних засобів