Спосіб виготовлення фотокаталітичного бетону для дорожніх бордюрів - Лежнева, Олена Іванівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Спосіб виготовлення фотокаталітичного бетону для дорожніх бордюрів з покращеними експлуатаційними властивостями полягає в послідовному змішуванні компонентів, а саме портландцементу, кварцового піску, щебеню та води. До складу бетону перед додаванням води вносять фотокаталітичну добавку діоксиду титану, при наступному співвідношенні компонентів, мас. %: портландцемент М500 - 12,0-20,0; пісок кварцовий - 26,0-32,0; щебінь - 40,0-48,0; фотокаталітична добавка діоксиду титану - 0,15-0,45; вода - решта. Приготовлену суміш укладають у попередньо очищені та змащені форми, заповнюючи останні повністю, далі подають на вібромайданчик і виробляють ущільнення протягом 15-30 с при амплітуді коливань 0,5±0,05 мм (коливання вертикально-спрямовані), частоті коливань 3000 об./хв. Відформовані вироби витримують у приміщенні протягом доби при температурі не нижче 20 °C. Виробляють розпалубку та подальше зберігання протягом 28 діб.
Keywords: фотокаталітичний бетон; бордюри; діоксид титану; портландцемент