Комп'ютерні технології реалізації методів взаємодії з автомобілем через OBD-II - Євсєєв, Станіслав Вікторович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Бакалаврська робота присвячена розробці комп’ютерних технологій для вдосконалення взаємодії з автомобілем через інтерфейс OBD-2 (On-Board Diagnostics). У роботі проаналізовано можливості стандарту OBD-2 щодо розширеного моніторингу параметрів транспортного засобу. Розкрито, які дані сенсорів двигуна доступні через OBD-2 та як їх можна використовувати для діагностики в режимі реального часу. Мета роботи: Підвищити ефективність діагностики автомобіля та знизити ризик критичних несправностей двигуна шляхом інтеграції стандартних даних OBD-2 з алгоритмами машинного навчання та аналізу часових рядів. Основні завдання. Проаналізувати можливості стандарту OBD-2 для розширеного моніторингу параметрів автомобіля в реальному часі. Розробити та обґрунтувати математичні моделі оцінки технічного стану двигуна на основі даних OBD-2 (з урахуванням показників Knock Sensor Voltage, Knock Retard, STFT, LTFT, EGT тощо) з використанням алгоритмів машинного навчання та аналізу часових рядів. Розробити механізми забезпечення безпеки й захисту даних OBD-2 під час їх віддаленого передавання та аналізу, аби запобігти несанкціонованому доступу та спотворенню інформації.
Keywords: OBD-2; бортова діагностика; машинне навчання; аналіз часових рядів; діагностика; двигун; телеметрія