Дослідження особливостей пошкоджуваностей зварних з’єднань з теплостійких перлітних сталей в умовах повзучості - Ліщенко, Артем Дмитрович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2021)
Пошкоджуваність зварювальних з’єднань паропроводів при тривалій екплуатації в умовах повзучості і малоциклової втомленості відбувається більш інтенсивно, чим самих паропроводів, а ресурс експлуатації зварювальних з’єднань, відповідно, складає 0,6– 0,8 ресурса паропроводів. Зупинки енергоблоків із– за пошкоджуваності зварювальних з’єднань паропроводів складають від 40% до 60% від загальної кількості примусових зупинок. Один день простою енергоблока 800 МВт приносить збитки біля 1 млн. доларів. Тому проблема зменшення пошкоджуваності тривало експлуатуючих зварювальних з’єднань елементів теплоенергетичного обладнання являється актуальною.
Keywords: структура; пошкоджуваність; властивості; повзучість; жароміцність; карбідоутворювач; ступені розкислення; легування; зварюваність; навколошовня зона