Визначення параметрів ефективності дорожнього руху на перехресті міста - Погорелова, Анна Олександрівна (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Мета дослідження: визначення параметрів локального управління дорожнього руху на міських перехрестях для підвищення соціальної ефективності руху. Об’єкт дослідження – дорожній рух на перехресті. Предметом дослідження є методи визначення безпеки на перехресті. Методи дослідження: методи аналізу статистичних даних аварійності, метод визначення безпеки перехрестя за конфліктними точками, метод визначення приведеної інтенсивності, метод визначення пропускної спроможності на підходах до перехрестя, прогнозування кількості ДТП. У кваліфікаційній роботі проведено аналіз стану аварійності в Україні в цілому та в Полтавській області; проведено розрахунки показників аварійності на об’єкті дослідження; визначено інтенсивність транспортного потоку та пропускної спроможності на підходах до перехрестя; розраховано прогнозне значення кількості ДТП у 2025 році, визначені параметри світлофорного руху та параметри соціальної ефективності дорожнього руху на перехресті. Рекомендації з впровадження: результати роботи можуть бути застосовані при реконструкції або при ремонті досліджуваної ділянки перехрестя. Область застосування – проектування схем організації дорожнього руху у містах.
Keywords: організація дорожнього руху; безпека дорожнього руху; перехрестя; дорожньо-транспортна пригода; ефективність дорожнього руху