Підвищення якості обслуговування пасажирів ТПВ «вул. Одеська» в умовах синхронізації розкладу руху наземного транспорту - Єрьоменко, Ілля Іванович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Розроблена схема структурного контуру функціонального зв'язку об'єкта дослідження дозволила визначити інформаційні потоки та порядок взаємодії між елементами системи обслуговування. Модель взаємодії суб'єктів маршрутного потоку в ТПВ запропоновано розглядати у вигляді моделі білої скрині. В якості вихідних параметрів виступає час пересадки пасажирів та кількість конфліктних ситуацій руху транспортних засобів через ТПВ «вул. Одеська». Для практичної адаптації досягнення поставленої мети було реалізовано процедуру визначення раціональних часових параметрів перебування ТЗ в ТПВ для маршрутів №5 «Аеропорт – вул. Університетська» та №170 «станція Основа – вул. Наталії Ужвій». Ефект отриманий за рахунок скорочення часу пересадки між маршрутами склав 34,3 год. за день. Шляхом перетворення соціального ефекту в економічний результат та співставлення з понесеними витратами на синхронізацію розкладу руху визначено, що чистий приведений соціальний ефект дорівнює за розрахунковий період склав 636 тис. грн, індекс прибутковості проекту складає 1,955, період окупності – 10 місяців. Рекомендації по впровадженню: результати дослідження можуть бути використані на пасажирських автотранспортних підприємствах та муніципальними органами під час організації транспортного обслуговування населення.
Keywords: міський пасажирський транспорт; транспортно-пересадочний вузол; зупинний пункт; розклад руху