Модульний колісний екскаватор. Частина 1. 3D моделювання ківшевого робочого обладнання - Сидоренко, Ілля Сергійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
В проектній частині проаналізовано історію та класифікацію одноківшевих екскаваторів. Було наведене основне змінне робоче обладнання та типи ківшів. Було розроблено 3D-модель модульного пневмоколісного екскаватора для її подальшого дослідження та три ківшевих модулі. Було спроєктовано пристрій для швидкої заміни ківшів Quick Coupler. Виконано розрахунки основних геометричних параметрів екскаватора, механізмів гідравлічного приводу робочого устаткування та гідравлічної установки. В розділі техніко-економічних розрахунків виконано аналіз собівартості розробки кубічного метра грунту екскаватором. В розділі охорони праці наведено інструкції з техніки безпеки для машиніста екскаватора, перелічені вимоги законодавства та стандарти щодо безпеки до кожного з етапів роботи. Враховано також інструкції щодо безпеки в аварійних і надзвичайних ситуаціях.
Keywords: модульне проєктування; екскаватори; ківші; навісне обладнання; конструкція екскаваторів; одноковшевий екскаватор; землерийні машини