Удосконалення структури механізму формування ланцюга постачань - Бочарова, Н. А.; Bocharova, N. (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2019)
Розглянуто точки зору різних вчених на зміст поняття «ланцюг постачань». Досліджено основні елементи, що формують ланцюг постачання: постачальники сировини/матеріалів й покупних частин, виробники та виробники-субпідрядники, перевізники, складські підприємства, логістичні центри, посередники, підприємства дистрибуційної мережі, оптові компанії, підприємства роздрібної торгівлі, споживачі. Запропоновано структуру механізму формування ланцюга постачань, що базується на п’яти функціях: планування, закупівлі запасів, виробництва й збуту продукції, повернення. Планування з’ясовує джерела постачань, попит споживачів, розмір запасів, обсяги виробництва, сировини й матеріалів. Закупівля – це управління постачанням, вибір та оцінка постачальників, перевірка якості постачань, укладання контрактів з постачальниками. Виробництво – це безпосередньо процес виробництва, контроль за технологічними змінами, управлінням виробничими потужностями, виробничими циклами, якістю виробництва, графіком виробничих змін. Збут – це управління замовленнями, складом і транспортуванням. Повернення необхідне в разі виникнення проблем у замовленнях. Особливість запропонованого механізму полягає в тому, що особлива увага приділена інформаційному забезпеченню. Воно полягає не тільки в зборі та обробці інформації, але й в прийнятті та реалізації рішень, тому займає суттєве місце в механізмі. Узагальнення структури механізму формування ланцюга постачань дозволить підвищити ефективність налагодження логістичних зв’язків підприємства.
Совершенствование структуры механизма формирования цепи поставок
Improving the scheme of the mechanism of the supply chain formation
Keywords: ланцюг постачань; дистрибуція; прогнозування та планування; постачальники; перевізники; склади; субпідрядники; цепь поставок; дистрибуция; прогнозирования и планирования; поставщики; перевозчики; склады; субподрядчики; supply chain; distribution; forecasting and planning; suppliers; carriers; warehouses; subcontractors; 658.7