Методичний підхід до оцінки результатів діяльності персоналу підприємства - Башкатова, С. А.; Bashkatova, Svitlana (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2015)
У нових економічних умовах все більша кількість керівників усвідомлюють роль людини в організації і переконуються в тому, що тільки систематична цілеспрямована робота з персоналом може привести до бажаного результату. Оцінка персоналу є інструментом аналізу, вона забезпечує інформацією про потреби підприємства в працівниках певної кваліфікації та трудового потенціалу, індивідуальних особливостях людини в організації, мотиваційних потребах і потенційних можливостях. Предметом роботи є теоретичні засади оцінювання результатів діяльності персоналу підприємства. Метою роботи є розробка методичного підходу до оцінки результатів трудової діяльності персоналу підприємства. Дослідження проводилося шляхом аналізу наукових робіт зарубіжних і вітчизняних науковців по темі статті. З метою одержання обґрунтованих висновків у процесі роботи були використані методи наукової абстракції, аналізу і синтезу, а також метод порівняльних характеристик – у процесі співставлення розробленого методичного підходу оцінки з існуючими. В якості результату автором було запропоновано власне бачення щодо процедури оцінки персоналу підприємства. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що основні положення роботи певною мірою можуть бути внеском до економічної теорії обґрунтування оцінки праці. Основні методичні результати роботи можуть бути впроваджені у практичну діяльність підприємств. Запропоновані заходи до процесу вдосконалення та формування ефективної системи мотивації та оцінки праці працівників підприємств дозволить підвищити повноту і раціональність використання людських ресурсів і забезпечить прийняття оптимальних кадрових рішень, сприятиме нарощуванню кадрового потенціалу вітчизняних підприємств і підвищення ефективності їх виробничо-господарської діяльності.
Methodological approaches to assessment of staff activity results on enterprises
Keywords: оцінка персоналу; методичний підхід; мотивація; процедура оцінки; показник; evaluation of personnel; methodical approach; motivation; assessment procedure; rate; 331.101.3