Проектування козлового крану вантажопідйомністю 10 т з грейферним ковшем - Ляпко, Дмитро Євгенович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
У дипломному проект представлена розробка конструкції головної балки коробчатого перетину довжиною 32м. В процесі роботи проведений розрахунок механізму підйому, розрахунок грейфера, розрахунок механізму пересування візка, розрахунок механізму пересування крана. Значну увагу у дипломному проекті присвячено розрахунку на міцність металоконструкція крана. Проведена перевірка міцності головної балки. В розділі охорони праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях запропоновані організаційні заходи з забезпечення безпеки праці при експлуатації крану. Розглянуто питання розрахунку електробезпеки козлового крану грейфера.
Keywords: козловий; мостовий; грейфер; проліт; кран; опора