Дослідження впливу методів організації дорожнього руху на ефективність функціонування вулично-дорожньої мережі Індустріального району м. Харків - Маннич, Єгор Андрійович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2023)
Об’єкт дослідження – дорожній рух по ділянці вулично-дорожньої мережі Індустріального району м. Харків. Мета роботи – зменшення часу проїзду по ділянці вулично-дорожньої мережі за рахунок впровадження більш ефективних методів організації дорожнього руху. Метод дослідження – натурні спостереження, імітаційне моделювання. Аналіз методів організації дорожнього руху дозволив виявити найбільш ефективні для підвищення ефективності функціонування вулично-дорожньої мережі міст. Порівняні 4 варіанти схеми організації руху на частині вулично-дорожньої мережі Індустріального району м. Харків: 1 варіант – існуюча мережа; 2 варіант – мережа з перерахунком тривалості циклу світлофорного регулювання на двох перехрестях; 3 варіант – мережа з введеним координованим управлінням дорожнім рухом двох проспектах; 4 варіант – мережа з введенням світлофорного регулювання на двох перехрестях, шляхом моделювання в програмному забезпеченні PTV Visum. Порівняльний аналіз результатів розрахунків надав можливість обрати найкращий метод організації дорожнього руху, який підвищує ефективність функціонування мережі, а саме варіант 3. Отримано соціальний ефект, який полягає в скороченні часу руху обраною ділянкою вулично-дорожньої мережі майже на 3%. Прогнозні припущення щодо розвитку об’єкта дослідження – введення координованого управління дорожнім рухом на ділянках вулично-дорожньої мережі Індустріального району м. Харків зменшує транспортні втрати при русі мережею. Запропоновані практичні рекомендації можуть бути використані для удосконалення організації дорожнього руху в Індустріальному районі м. Харків.
Keywords: Вулично-дорожня мережа; Організація дорожнього руху; Координоване управління дорожнім рухом; Затримки транспортних засобів; Транспортна кореспонденція; Світлофорне регулювання