Підвищення ефективності мостового крану розробкою сучасної методики проектування металевої конструкції - Тисевич, Даниїл Вадимович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження – Металева конструкція мостового крана, зокрема головні балки та елементи вантажопідіймальної системи, що визначають міцність, жорсткість та динамічні характеристики крана. Мета роботи – Підвищення ефективності мостового крана шляхом розроблення сучасної методики проєктування металевої конструкції, що забезпечує оптимізацію напружено-деформованого стану, зменшення маси конструкції та підвищення експлуатаційної надійності. Метод дослідження: – метод кінцевих елементів (FEM) для дослідження напружено-деформованого стану елементів металевої конструкції; – модальний (частотний) аналіз для оцінювання власних частот та динамічної стійкості головної балки; – порівняльний аналіз різних конструктивних схем та варіантів підсилення; – аналітичні та комп’ютерні методи оптимізації; – використання сучасних CAD/CAE-систем (SolidWorks, 2025). Розроблена методика проектування металевої конструкції мостового крану з урахуванням динамічних навантажень. Обчислено економічний ефект від впровадження заходів щодо підвищення експлуатаційної надійності. Розроблено заходи з охорони праці в надзвичайних ситуаціях.
Keywords: мостовий кран; SOLIDWORKS 2025; головна балка; металева конструкція; поліспаст; вдосконелення; вантаж; візок; економічна ефективність; надзвичайна ситуація