Підвищення ефективності функціонування перехрестя вул. Центральна – вул. 162-а Садова м. Київ - Гончаров, Артем Миколайович (Харківський національний автомобільно-дорожній університет, 2025)
Об’єкт дослідження - дорожній рух на нерегульованому перехресті. Мета - підвищення ефективності та безпеки дорожнього руху на перехресті вул. Центральна – вул. 162-а Садова в м. Києв шляхом впровадження світлофорного регулювання та вибору оптимальної схеми організації руху. Метод дослідження – натурні спостереження, аналітичне та імітаційне моделювання. Аналіз організації дорожнього руху на перетинанні вул. Центральна – вул. 162-а Садова в м. Київ виявив недоліки чинної нерегульованої схеми: високий рівень аварійності та неефективний розподіл транспортних потоків. Моделювання шести сценаріїв у PTV VISSIM дозволило порівняти ключові показники: середні затримки, аварійність, обсяги викидів і витрати палива. Оптимальним визнано сценарій 6 — із двофазним світлофорним регулюванням та проміжною фазою одночасного червоного сигналу. Впровадження цієї схеми дозволяє зменшити затримки для пішоходів на 38 % і коефіцієнт відносної аварійності у 1,5 рази порівняно з поточним станом. Хоча викиди та витрати палива дещо зростають, обрана схема забезпечує істотне підвищення безпеки та комфортності руху при збереженні прийнятного рівня екологічних показників.
Keywords: організація дорожнього руху; нерегульоване перехрестя; моделювання дорожнього руху; затримки транспортних засобів; безпека дорожнього руху